DEREK PIROZZI DESIGN WORKSHOP LLC

SARASOTA, FLORIDA

P. 941.716.2745

B.RE.A.K.

 BANDIRMA PARK COMPETITION | A NEW PARK FOR THE FUTURE

RESULTS : 3RD PLACE WINNING PROPOSAL

LOCATION : BANDIRMA, TURKEY

TYPE : OPEN INTERNATIONAL COMPETITION

COLLABORATION :  TARI ARCHITECTS and DPDW

TEAM MEMBERS INVOLVED : MARCO TANZILLI, CLAUDIA RICCIARDI, MATTEO TANZILLI, JEDD HEAP, DEREK PIROZZI with MATTIA BENCISTA, VALENTINA SCIACCA

YEAR : 2017

FEATURED :

B.RE.A.K. | Bandirma Regeneration As Knowledge

 

The city of Bandirma, situated in one of the most dynamic regions of Turkey, seeks to become one of the major gateways of a growing Turkish industry.  The project site is located in the new thriving and expanding urban region of Bandirma, suggests and gives the opportunity of a new and innovative way of development, which takes into consideration the urban context and its principal elements: the built up area, the naturalistic park, the harbor and adjacent vehicular and pedestrian traffic.

 

The proposal creates a new alternative concept for an open and dynamic public space. The shape of the site is greatly iconic and peculiar: the landscape is characterized by a particular morphology and it is covered with the large arboreal vegetation, mostly protected, which creates a unique and charming environment. Many preexisting structures are dislocated into the area, partially-listed and bound, that  have been used as a military storages for around 40 years, and were abandoned in the early 2000s.

 

We greatly acknowledge that the existing architectural heritage and the unique characteristics of the natural landscape within the site are essential elements for the design and research process. In this context, the main goal of the project is to create a PUBLIC PLACE that can embody, at the same time, the evidence of the past and a starting point for future innovation, through the direct involvement of the citizens and visitors.

 

This proposal summarizes the design intent, which implies on the one hand the desire to propose a regenerative element for the city, and on the other, to use knowledge as a trait d'union between the people and the urban context.

 

The concept of integrated architecture evolves: the landscape suggests the shape, drawn in its folds and interstices. The environment changes, and the architecture doesn't seem to be a separate entity, but deals with all the factors and the relationship that surround it. Architecture becomes environment, simulating the topology of the area, recreating a primeval agreement with the forces of nature. At the same time, it becomes an ecological metaphor, facing the risk of environmental pollution and the reduction of the available energy; placing the architecture under the natural layer, allows a recover of the soil for other uses. Here then that it is necessary to create not a landscape dominated object. B.RE.A.K. is not built but rather ‘discovered’ by carving from the ground, in its wrinkles, in its steep slopes and highest points, fully integrated with the landscape, to get in touch deeply with the essence of that little piece of land on which it is called upon to intervene.

The project basically consists in three different layers, organically interconnected, that work together to define an urban green system, helping the integration between the city and its new expansion area. The first layer is the canyon, a deep cutting that houses the principal functions, directly connected with the city. The second layer is the green roof covering the commercial lots and all the common areas in the project that generate a perfect harmony between the built up area and the surrounding environment. The last layer is the systems of paths, axis, water canals and public squares that allow and let the users crossing throughout the area, designed getting back to the surrounding urban axis. These three layers are thought to work together organically, creating a place for the people, a landmark for the city and a green lung for the environment. It is a spatial experience, to promote culture and knowledge, where to stay together enforcing the sense of community.

 

The system obtained is that of a landscape carved, inclusive and introverted, which retains its essence, sculpted by sharp cuts that make it accessible and permeable to light and visitors. It entirely built under the portion of the land, that only leaves visible the natural element of the park, and the built line of the Design Institute. The proposal takes the shape of a rocky canyon, providing a respite for the city and its inhabitants, generating an Urban Square. The proposal creates a flexible environment, cut by green paths, trees and streams of water, that help to draw and organize it spatially. The canyon may accommodate temporary events, concerts or performances in the terraced steps, seasonal markets, open-air exhibitions. All around, the retail and commercial functions take place, to form an introverted urban system, which exists within the urban square. They are reachable from all over the canyon, and also through the underground car park at the lowest levels of the system. Through a gently sloping ramp, it is possible to reach an overlooking terrace, which offers a vantage point on the city and the port of Bandirma. The green park becomes the natural extension of the urbanity for the city. Full of different common zones, it is organized and recorded by crossing pedestrian pathways, that encircle and connect the new features and spaces to the existing.

Coming from the west side, and after the first public square, the 5 stars hotel is situated, with a space for gathering including conference and activity venues of various sizes. In front of the hotel a huge private terrace takes place, allowing guests and visitors to enjoy dramatic views of the Marmara Sea. On the other side, the protected trees form an enchanting woods, with a deep connection to the uncontaminated nature of the site. Going on, the preexisting building volumes crop up one behind the other, completely re-functionalized; the recreational zone houses soccer fields, basketball fields,a small lake where for kayaking, fishing and other aquatic recreations. The lake also serves as a rainwater collection system, which in return supplies irrigation for the proposals green zones. The recreational zone also houses expansive jogging paths for running with a large indoor gym for fitness. The entire green area includes site-specific works, temporary or not, to offer a spatial and cultural experience to the visitors. The main pedestrian exist is the the green roof of the Design Institute, completely accessible, that connects the two sides of the canyon. In the East side takes place the 4 stars hotel. This structure is designed to enjoy from any room the expansive views of the sea. For this reason the hotel is projected as a large stepped architecture with green terraces.

The proposal speaks to a naturalness and a deep bond with the site. For this reason, it makes use of a further natural element: water. In addition to pedestrian walkways and crossings, the water flows through all over the park, through small streams, confluent in sports small lake, fountains or pools of rainwater harvesting.

 

Military preexisting buildings, now reduced to only perimeter walls, are an integral part of the regeneration process: they, “skeletons” for the historical evidence of the city, are “filled” with new functions, back to being living places. Very simple box-like volumes are placed inside, to fill the gap of the old functions, and hosting, now, labs or open workshops, and temporary housing for students and visiting artists, to support knowledge, integration and sharing. The general image of B.RE.A.K. Is very earthy, with naturalistic elements such as sunlight, plants, flower, waterfall, and small lake. The inclusive design of the playground areas and the meaningful design of green gardens, the park becomes a landscape for gathering, sharing, and family time for the community.

As a symbol of knowledge achievements, the design of B.RE.A.K. ensures a flexible and efficient system, able to adapt itself over time, housing multiple functions, with a careful and organized planning of interior paths and orientation. The site is turned into a socially and environmentally sustainable green park, which provides areas for recreation, environmental education and social relations with the growing community. The project would face over time and to changing surrounding conditions, adapting itself during the winter and summer time, becoming itself an example of sustainable design and construction practice. It incorporates the passive design strategies of natural ventilation, daylighting and solar heat gain, and all the positives of the hybridized architecture design.

This proposal aims to be in the service of a large number of design schools in its region, becoming an open platform hosting exhibition, experimentation and research in collaboration with all design and art schools in the region. It will facilitate a creative environment in which fundamental knowledge of design processes is generated, shared and experienced. The proposal houses the Design Institute which aims to create a place where the design faculties from the vicinity can gather, organize meetings, collaborative workshops, symposium, debates. Again, a place for experimentation, innovation and creativity.

 

The Design Institute is the only architecturally expressed, placed above the carved system and the green surface of the park. It is designed as a real pedestrian pathway, that emerges from the earth, standing above the canyon. It has a clearly expressed public behavior, with a continuous and connected spatial structure, joined by a food bridge which allows full accessibility. Supporting public functions are, however, organically arranged inside the park, to let  the diverse set of activities be distributed throughout the site. They are organized through open, semi-open and enclosed spaces accommodating production, experimentation and exhibition. The whole green area is the scene of open-air exhibitions, both permanent and temporary, through which visitors can walk and stand (totally open and freely accessible); the architectonic are converted to labs and students accommodations (semi-open structures); the Design Institute, finally, includes the functions required, with a high degree of public accessibility.

INFO @ DPDWORKSHOP.COM

 

 

© COPYRIGHTS 2015, DEREK PIROZZI DESIGN WORKSHOP LLC

ALL RIGHTS RESERVED